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You have asked for a ruling on the applicability of Vermont meals and rooms tax to
certain transactions where [Business] provides meals either at no charge or at a
discounted price. This ruling relies on facts provided in your letter of January 21, 2000.

The [Business] operates several restaurants in Vermont, from which it makes sales
subject to the meals and rooms tax imposed by 32 V.S.A. §9241. As part of its
operations, it occasionally provides meals under one of the following circumstances:
(1) Discounted Meals. Discounted meals are offered using a coupon system. The
coupons are provided without charge through various means. A patron producing a
coupon is charged the difference between the menu price and the face value of the
coupon. That is, the meal is discounted by the amount of the coupon.

(2) Complimentary Meals. Complimentary meals are occasionally provided to a guest
who has not been satisfied with the service or the food. In such cases no money is
collected for the meal.

(3) Business Meals. Certain employees are authorized to take meals without charge to
fulfill a business purpose of the [Business]. These are meals taken for the purpose of
entertaining a business client or to facilitate the employee’s monitoring of the quality of
food or service at one of the [Business’s] restaurants. The employee is not charged for
the meal and an internal accounting entry is made to charge the employee’s department
for the cost of the meal.

(4) Employee Benefit Meals. Annually, the [Business] provides its employees with a
coupon redeemable for a meal for the employee and one or more family members or
friends accompanying the employee. No charge is made to the employee.

Relevant statutory references include:

32 V.S.A. 9202(10)(A), defining "taxable meal" to include food sold in
restaurants "for which a charge is made, including admission and
minimum charges . . ." [Emphasis added]

32 V.S.A. 9241(b), requiring the collection of tax on "the sale of each
taxable meal at the rate of nine percent of each full dollar of the total
charge. . ." [Emphasis added]

32 V.S.A. 9242(c), imposing a tax on the operator of "nine percent of the
gross receipts from meals. . ." [Emphasis added]



Also relevant is Regulation 1.9202(10)-4, Meals Furnished to Employees, which
provides:

The term "Taxable Meal" does not include meals furnished without charge
to an employee of the Operator. Meals furnished at a charge are Taxable
Meals to the extent of the charge.

Collectively these references establish that the tax applies only to the net charge, after
any price reduction. Therefore, tax should be collected only on the net charge of
Discount Meals and no tax is required on Complimentary Meals. Furthermore, as a sale
requires two parties and an internal accounting charge is not a receipt, no tax is
required on Business Meals. Finally, as the regulation clarifies that the services of an
employee are not treated as consideration’ for the purpose of determining a "charge" or
a "receipt", no tax is required on the Employee Benefit Meals.

This ruling is issued solely to you and is limited to the facts presented as affected by
current statutes and regulations. Other taxpayers may refer to this ruling to determine
the Department’s general approach, but the Department will not be bound by this ruling
in the case of any other taxpayer or in the case of any change in the relevant statute or
regulations.

A receipt does not have to be in cash. A meal bartered for a service is taxable, for
example.
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