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You have requested a ruling as to whether sleigh rides offered at [company] and
separately charged to its customers are subject to Vermont sales tax. This ruling is
based on the facts contained in your letter of May 13, 2002.

The fees charged for sleigh rides are "amusement charges" under 32 V.S.A. § 9771(4)
and are properly subject to sales tax. The term "amusement charges" is defined, in
relevant part, as

the admission charge (including any subsidiary, service or cover charge)
to, and any charge for the use of any place of recreation or amusement
including athletic events and facilities, exhibitions, dramatic and musical
performances, motion picture theatres, golf courses and ski areas and
including specifically service charges of cable television . . .

32 V.S.A. § 9701 (10).

In turn, "Place of amusement” is defined as "any place where any facilities for
entertainment, recreation, amusement or sports are provided." 32 V.S.A. § 9701(11).
Though the charge you collect from your customers for sleigh rides allows them to gain
access to a recreational activity rather than to a specific facility or environment where
the activity is located, Department Regulation § 226-9 makes clear that amusement
charges include the fees charged for access to games, rides, and other recreational
equipment and activities:

"Amusement charges" include by way of illustration but not of limitation the
receipts from tickets, admission or charges incident to: . . . pleasure rides
in airplanes and power or speed boats; pleasure rides of all kinds
commonly conducted at amusement parks, fairs, circuses, carnivals and
street festivals; shooting galleries, striking machines, can racks, strength
or skill testing machines at fairs, circuses or carnivals; golf, billiards,
bowling; golf driving range or practice green or swimming pool; horseback
riding; and trap and skeet shooting. . . .

Regulation § 226-9 (Effective 05/69).

Thus, similar to other pleasure rides, the charge paid by customers for access to the
recreational activity — here, sleigh rides — is properly taxable under Vermont’s sales and
use statutes as an amusement charge.

This ruling is issued solely to your business and is limited to the facts presented as
affected by current statutes and regulations. Other taxpayers may refer to this ruling to
determine the Department’s general approach, but the Department will not be bound by



this ruling in the case of any other taxpayer or in the case of any change in the relevant
statute or regulations.

Section 808 of Title 3 provides that this ruling will have the same status as an agency

decision or an order in a contested case. You have the right to appeal this ruling within
thirty days.
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