
  
 
      

       
 
 
 

June 9, 2007 
 
<name> 
<address> 
<city, state zip> 
 

Formal Ruling 2007-04 
 
 
Dear <name>: 
  

You have requested a formal ruling as to the sales and use tax implications, both before 
and after tax law changes effective January 1, 2007, from the sale by your business of 
electronically downloaded computer software.  
 
Facts: 

According to the information you have provided, you operate a business out of your home 
in Vermont as a sole proprietor offering computer software that your customers may download 
for free from the internet.  Some of the software features are disabled, however, and a customer 
who chooses to access the disabled features must purchase a license from a third party online 
service company that acts as your agent.  Once purchased, the customer receives a confirming 
email with a license number that may be entered into the computer, allowing for access to the 
otherwise restricted features.  No physical product is shipped to the customer.  The third party 
service company does not have an office in Vermont, and most of the sales are to customers 
outside the state. 
 
Sales Tax Issues and Liability: 
 

You ask the following questions concerning your sales tax obligation to Vermont: 
 

1. Are sales of the license that permits access to the computer software subject to the sales 
tax? 

 
Prior to the tax law changes that occurred on January 1, 2007, computer software, when 

downloaded electronically, was not subject to the sales tax, although computer software sold as a 
tangible medium was subject to the tax.  Beginning January 2007, the definition of “tangible 
personal property” was amended as follows: 
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(7) Tangible personal property: means personal property which may be seen, weighed, 
measured, felt, touched or in any other manner perceived by the senses.  “Tangible 
personal property” includes electricity, water, gas, steam, and prewritten computer 
software.   

 
32 V.S.A. § 9701(7) (amended language in italics). 
 

The term “prewritten computer software” is defined by regulation (also effective January 
1, 2007) and means, in pertinent part, “computer software, including prewritten upgrades, which 
is not designed and developed by the author or other creator to the specifications of a specific 
purchaser.” Reg. § 1.9701 (7) (“Tangible Personal Property”).  Moreover, the regulation 
expressly states that prewritten computer software is taxable “even if the software is delivered 
electronically.”  Id.   

 
 Although you characterize the sale as one of a “license,” the focus of the transaction, and 
the product sold to the customer, is the right to use the electronically delivered computer 
software.  The transfer of the software from you to your customer constitutes a retail sale, as that 
term is used in Vermont law, and is therefore taxable.  See Reg. § 1.9701 (5) -1 (“The term “sale” 
includes any transfer of title or possession or both, exchange or barter, rental, lease or license to 
use or consume, conditional or otherwise, in any manner or by any means whatsoever for a 
consideration, or any agreement therefore.”). 
 

Under this set of facts, you would be required to register for a Vermont business tax 
account and to collect the sales tax and remit it to the Department. 

 
2. What if the situation is the same as above, but the online service company is the retail seller 

of licenses, and I am the wholesaler? 
 

If you are the wholesale seller of computer software to an out-of-state retailer, you do not 
collect the sales tax because your sales are not “retail sales” as set forth in statute.  32 V.S.A. § 
9771 (sales tax imposed on retail sales in this state).  Note that even though you are not 
responsible for the tax, sales tax is nonetheless due on any software that is ultimately sold at 
retail in Vermont, and should be collected by the seller if the seller has nexus with the state, or if 
the seller chooses to register and voluntarily collect Vermont tax.  If the seller does not collect 
the sales tax and the software is used in the state, the Vermont purchaser or user is responsible 
for payment of the use tax.  32 V.S.A. § 9773 (“Imposition of compensating use tax”).   

 
Assuming you had no employees, based on the limited information you have provided, 

you would not have to register with the Department under this scenario.  
 
This ruling will be made public after deletion of the parties’ names and any information 

which may identify the parties.  A copy of this ruling showing the proposed deletion is attached, 
and you may request that within thirty (30) days the Commissioner delete any further information 
that might identify the interested parties.  The final discretion as to deletions rests with the 
Commissioner.   
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This ruling is issued solely to your business and is limited to the facts presented as 

affected by current statutes and regulations.  Other taxpayers may refer to this ruling to determine 
the Department’s general approach, but the Department will not be bound by this ruling in the 
case of any other taxpayer or in the case of any change in the relevant statute or regulations. 
 

Section 808 of Title 3 provides that this ruling will have the same status as an agency 
decision or an order in a contested case.  You have the right to appeal this ruling within thirty 
days. 
 

Sincerely, 
 
 

Judith Henkin 
Attorney for the Department 

 
 
Approved this  ____ day of  _____________, 2007. 
 
 
_______________________ 
Tom Pelham 
Commissioner of Taxes 
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