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You have requested a ruling on the application of Vermont's sales and use tax to the
licensing of mailing lists contained on magnetic tape. This ruling relies on the factual
representations made on behalf of your client in your letter of October 7, 1991 and our
telephone conversation of April 7, 1992.

Your client, in addition to its wholesale and retail activities, licenses the right to use its
customer mailing list. orders for the use of the mailing list are received from list brokers
who use the mailing list to circulate advertising materials. Your client enters into a
license-to-use agreement with a mailing house and the list is sent by your client to the
mailing house on magnetic tape. The list broker separately contracts with the mailing
house to process the list. Generally the mailing house acts as a direct mailing contractor
for the list broker and produces labels and mails the advertising material. Your client is
not located in Vermont; however, one of the mailing houses receiving licenses to use
your client's list is located in Vermont.

The focus of the transaction between your client and its customer is to sell the right to
use a tape of names. The tape is akin to reference materials, and not considered a
service. Therefore, the transaction is deemed a transfer of tangible personal property.
Vermont sales and use tax law defines a sale as the transfer of title or possession or
both, exchange or barter, rental, lease or license to use tangible property. 32 V.S.A.
Section 9701(6). The charge for the license to use your client's mailing list is subject to
Vermont's 5% sales tax when used by a Vermont mailing house.

This ruling is issued solely to your firm and is limited to the facts presented as affected
by current statues and regulations. Other taxpayers may refer to this ruling to determine
the Department's general approach, but the Department will not be bound by this ruling
in the case of any other taxpayer or in the case of any change in the relevant statutes or
regulations.
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