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Date: June 3, 1992

Written By: Gloria Hobson, Director, Business Taxes Division
Approved By: Joyce H. Errecart, Commissioner of Taxes

You have requested a formal ruling on the application of Vermont's sales and use tax
and meals and rooms tax on charges made by a health and fitness club. This ruling
relies on the representations contained in your letter of November 26, 1991.

You operate a full service club with two fitness areas with extensive equipment, two
aerobic studios, an indoor swimming pool, whirlpool, tennis and racquetball courts. The
club has certified instructors who work with members. You indicate many of your
members regularly work-out on conditioning equipment or cardiovascular programs to
increase their fithess and wellness.

You request a ruling on whether the following services provided by the club are subject
to sales and use tax:

1. Dues of members who use the fitness facilities for rehab or for wellness, as
prescribed by a doctor. Dues charged for a membership at [Company] and similar
facilities are taxable as admission charges to a place of recreation or amusement
which includes athletic facilities. 32 V.S.A. Section 9771 and Section 9701 (10). The
statute does not provide any exemption from the sales and use tax on amusement
charges for admission to athletic facilities based on the use of the athletic facilities
for rehabilitation or general wellness.

2. The charges for various services offered by the club: tennis or swimming instruction;
babysitting; massage; nutritional; counseling; fitness class instruction.

If these charges are optional from the membership fees and separately stated, they
are exempt from sales and use tax.

3. Charges to rent a permanent locker. If the charge is optional from the membership
fees and separately stated, the charge is exempt from tax as rental of real property.

4. Charges to rent a racquet. This charge is subject to sales and use tax as a sale of
tangible personal property. Under 32 V.S.A. Section 9701(6), sale is defined as
transfer of title, possession or both, exchange or barter, rental, lease or license to
use.



5. Fees for a tournament or round robin. These fees are subject to sales and use tax
on amusement charges. The participants must pay the fee to participate in the
tournament and an inseparable part of participation is the use of athletic facilities.
The charge to use athletic facilities is taxable.

6. Hold fee on inactive memberships. You described in our telephone conversation the
week of May 18, 1992 that a hold fee was in lieu of the monthly membership when a
member is unable to use the club. This secures the membership so the member
does not have to go through application and initiation fees again. This charge is
taxable as the hold fee is essentially a reduced membership fee.

7. Towel rentals. Optional, separately stated charges for towel rentals are exempt from
tax as a service rather than rental of tangible personal property. If the club buys the
towels they rent to members, the club pays the sales and use tax on the purchase of
the towels. Reg.1.9801(6)-1.

8. Restringing of racquets. The charge for restringing a racquet is exempt from tax.
Restringing is a professional service where tangible personal property (the string) is
transferred as part of the service and the value of the tangible personal property is
inconsequential to the value of the service. No separate charge may be made for the
tangible personal property. The person doing the restringing pays sales and use tax
when the string is purchased.

9. Rental of tanning beds. The fees for rental of tanning beds are subject to sales and
use tax on amusement charges.

10. Club rental charges to an outside group for a party or function. The charge to outside
groups for admission to and use of the club's facilities is subject to sales and use tax
on amusement charges.

11.Candy dispensed from a vending machine. Candy and confections are not subject to
the meals tax. Reg. 1.9232.8(D)

12.Bottled juice dispensed from a vending machine. Bagels and fruit as self-service. All
these items are subject to the meals tax. Food in individual portions and ready to eat
that are sold from the portion of the club designed as an eating and drinking
establishment are taxable. Vending machines and the coffee shop are considered
eating and drinking establishments. 32 V.S.A. V.S.A. Section 9201(10) and Reg.
1.9232.8(D).

This ruling is issued solely to your firm and is limited to the facts presented as affected
by current statutes and regulations. Other taxpayers may refer to this ruling to
determine the Department's general approach, but the Department will not be bound by
this ruling in the case of any other taxpayer or in the case of any change in the relevant
statutes or regulations.
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