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You have requested confirmation that your client will not be ineligible for the Property
Tax Rebate Program, found at Title 32, Chapter 153 of Vermont Statutes Annotated, by
reason of a contemplated transfer of her residence into a trust. Pursuant to our
conversation of July 1, 1992, your request is being treated as a request for a formal
ruling. This ruling relies on the information conveyed in your letters of April 21, 1992,
and May 8, 1992.

Your client, [Client], is contemplating transfer of her residence from her own name to
her name as trustee under a revocable trust of which she will be the sole beneficiary
during her lifetime (commonly called a grantor trust). Your client will have the right to
revoke the trust at any time. She will continue to have full control over the property as
the trustee. 

Under Title 32, Chapter 153 a credit equal to the amount by which the property taxes
upon the individual's homestead for the taxable year exceeds a specified percentage of
the individual's household income for the taxable year is allowed against individual
income tax. 32 V.S.A. § 5967. It is clear that the legislature intended that to qualify for a
rebate a claimant must own the property. See e.g., 32 V.S.A. § 5962(c), which provides
that "[w]hen a homestead is owned by two or more persons ... the property tax is the
same proportion of the property tax levied on that homestead as the proportion of
ownership of the homestead by the claimant...; and 32 V.S.A. § 5962(d) "when a
claimant owns his homestead for part of a preceding year ..." (emphasis added). While it
is likely that "owner" was intended in the common sense of one who holds title rather
than in the sense of one who enjoys a beneficial interest in property, a beneficiary of a
trust which holds legal title to property used by the beneficiary as his or her homestead
will be considered the owner thereof under certain circumstances.

In a trust relationship, perfect ownership is divided into its constituent elements of legal
title and beneficial interest which are vested in different persons at the same time: the
trust beneficiary possesses an equitable ownership interest in the trust property, while
the trustee possesses legal title to the property. Restatement 2d Trusts §3(3); also see,
McDonogh v. Murdoch, 56 U.S. 367 (1853). Where one is the sole beneficiary of a trust
during his or her lifetime and the trust holds legal title to the property used as the
beneficiary's homestead and the beneficiary has the right to revoke the trust at any time



and revest title in himself or herself, the beneficiary's interest in the property is
sufficiently close to outright ownership that it will be treated as such for purposes of the
property tax rebate program. Thus, the sole beneficiary of a grantor trust who otherwise
qualifies for a rebate is not disqualified by the fact that legal title is held in trust.
This is in accord with federal treatment of grantor trusts. For purposes of federal
taxation, a grantor who retains the power to revoke a trust and revest in himself or
herself the trust property is treated as the owner thereof. I.R.C. § 676. Federal tax
benefits are available to one who is treated as the owner of a trust, e.g., the one-time
exclusion from the capital gains tax permitted sellers over age 55 on their principal
residences, I.R.C. § 121, and the rollover provision regarding gain on the sale of
principal residence, I.R.C. § 1034.

Where title to property is held by a trust which the beneficiary does not have absolute
power to revoke, the beneficiary possesses only a portion of the bundle of rights which
constitute ownership, without the right to appropriate the remaining legal rights to
himself or herself. This interest is not considered ownership for purposes of the rebate
program. Where the equitable interest in trust property is split among multiple
beneficiaries, only a beneficiary possessing the power to revoke the trust and revest the
trust property in himself or herself is considered to be the owner of the trust property for
rebate purposes. The property tax which such a beneficiary may claim for rebate
purposes is the same proportion of property tax levied on the homestead as the
proportion of the equitable interest of the beneficiary in the trust. However, where such
a claimant is 62 years of age or older, the property tax which may be claimed is that
proportion of the property tax as the equitable interest of the claimant, members of the
claimant's household and the claimant's descendants. See 32 V.S.A. § 5962(c). 

Where title is held by another entity such as a partnership or S corporation none of the
attributes of ownership is retained by an individual and therefore no individual qualifies
for a rebate. This is true regardless of whether a partner or shareholder uses the
property as his or her homestead.

This ruling is issued solely to your firm and is limited to the facts presented as affected
by current statutes and regulations. Other taxpayers may refer to this ruling to
determine the Department's general approach, but the Department will not be bound by
this ruling in the case of any other taxpayer or in the case of any change in the relevant
statute or regulations.
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