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You have requested a formal ruling on the application of Vermont sales and use tax on
several purchase options for computer software and hardware. This ruling is a revision
of the formal ruling issued March 25, 1993 to incorporate additional information and
ruling requests. This ruling relies on the factual representations contained in your letters
of December 15, 1992 and April 8, 1993.

Facts: Your company is considering the purchase of software from an out-of-state
vendor. The total software package combines custom designed software used in
conjunction with standard, or canned, software. The custom designed software is 65%
of the package and the canned software is 35%. You ask:

1. Is the service for developing custom software a taxable transaction? No. Vermont
sales tax does not apply to professional services. 32 V.S.A. Section 9701(6).

2. Is the canned software taxable? If the canned software is received as tangible
personal property and not transmitted electronically it is subject to Vermont sales
and use tax. See Chittenden Trust Co. v. King (1983) 143 VT. 271, 465 A.2d 1100.

3. If the systems are billed together, does the presence of the canned software affect
the taxability of the custom software? Possibly. If the canned software is received in
a tangible form, the custom software services need to be separately invoiced to
retain exemption as professional services. 

Facts: The computer programming will be performed at the vendor's out-of-state
location. The custom software will be transmitted to your company location in Vermont
by modem. The canned programs may also be transmitted to you by modem. You will
receive user manuals for the software package printed out of state and delivered to you
in this state. You ask:

1. Does the transaction in the preceding paragraph incur any sales and use tax
liability? Both custom and canned computer software transmitted by modem would
be exempt. When transmitted electronically, the canned software loses its character
as tangible personal property. See Chittenden Trust Co. v. King, (1983) 143 Vt. 271,



465 A.2d 1100. The receipt of custom software is exempt as a service whether
received by modem or conventional tape or disk format. 

2. If user manuals are printed and delivered into the state, does this incur a sales and
use tax liability? Because custom software is a service, tangible personal property
received in conjunction with the custom software services is exempt provided no
separate charge is made for the property and the value of the tangible personal
property is an inconsequential element in relation to the value of the services. See
32 V.S.A. Section 9701(6).

Canned software user manuals are subject to sales and use tax based on the
charge made. 

3. If the manuals are taxable, is the tax on the value of the manuals or on the entire
transaction? Custom software user manuals are subject to sales and use tax when a
separate charge is made for the manuals. The sales and use tax is based on the
separate charge for the manuals and not the service portion of the transaction. See
32 V.S.A. 9701(6).

Canned software user manuals are taxable. If there is one charge for the canned
software which includes the user manuals, the entire charge is taxable even if the
canned software was received electronically. If a separate charge is made for
canned software received electronically and the user manuals delivered into this
state, only the charge for the user manuals is subject to sales and use tax.

Facts: You also are considering options for hardware to run the computer programs.
You are aware that if the company purchases the hardware, it would be subject to
Vermont sales and use tax. Another alternative is to sign a contract with a service
bureau located out of state to rent computer power. In this instance, the software
program would be transmitted to the out-of-state service bureau and neither the
hardware nor software will enter Vermont. You will not have any ownership interest in
the hardware. You ask:

1. Is a contract with an out-of-state service bureau to provide computer services
transmitted to you via leased or public lines subject to sales and use tax? No. The
transmission of information to you via leases or public lines is a service and not
subject to sales and use tax.

2. Is Vermont tax still due on canned computer programs and user manuals if these
items do not come into your possession in this state? No. Since neither transfer of
possession nor title occurred in this state, no Vermont sales and use tax is due.

You may wish to check with the service bureau home state to determine if you have
triggered any tax liability there. That state may impose its sales and use tax on the
computer programs and you may have a corporate income tax liability due to
location of income producing property in that state. The tax laws at the location of
the service bureau will apply and may be different from Vermont's tax laws.



Facts: Packaged and custom software plus manuals and documentation are
electronically transmitted to you. You ask:

1. Is the receipt of software transmitted to you electronically subject to tax? Sale of
canned software is considered the sale of tangible personal property. However,
when transmitted electronically the canned software loses its character as tangible
personal property and is not subject to the sales and use tax. See Chittenden Trust
Co. v. King (1983) 143 VT. 271, 465 A.2d 1100.

Sales of custom software is considered a service transaction. Services are not
taxable under Vermont sales and use tax law. Therefore, receipt of the custom
software is exempt whether conveyed by electronic methods or conventional
methods of disks or tape. See 32 V.S.A. Section 9701(6). 

Facts: The purchase of user manuals for the computer software is being considered.
This purchase would be a separate transaction with separate invoicing and handling.
You ask:

1. Will the purchase of the user manuals cause the computer software electronically
transmitted to you to become subject to sales and use tax? Canned program user
manuals are subject to the sales and use tax. The electronic transmission of the
canned program and user manuals is the transfer of an intangible which is not
subject to tax. The transfer of hard copies of the user manuals remains a sale of
tangible personal property. Since the manuals will be invoiced separately from the
electronically transmitted software, the tax is based on the charge made to you for
the user manuals only. 

Custom program user manuals would generally be considered part of the computer
service transaction. Tangible personal property conveyed to the customer in the
course of providing computer services are exempt provided no separate charge for
the tangible personal property is made and the tangible personal property is of
inconsequential value in relation to the value of the computer services. See 32 VSA
Section 9701(6). 

Custom program user manuals purchased through separate invoicing and handling
are subject to tax based on the charge made. 

This ruling is issued solely to your firm and is limited to the facts presented as affected
by current statutes and regulations. Other taxpayers may refer to this ruling to
determine the Department's general approach, but the Department will not be bound by
this ruling in the case of any other taxpayer or in the case of any change in the relevant
statutes or regulations.
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