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You have requested a ruling on the application of the Vermont sales and use tax law to
[Corporation's] contracts with various tax exempt organizations. Specifically, you have
requested an opinion as to whether [Corporation], as contractual agent of various tax
exempt organizations, can purchase goods and supplies free from sales and use tax.
You have also requested the Department to determine whether city, county or local
legislation in the State of Vermont preempts State law on the issue of exemption from
state sales and use tax. This ruling relies on the representations contained in your letter
to the State of Vermont dated May 28, 1993.

Facts: [Corporation] is a food service contractor doing business with various
organizations in the State of Vermont. Some of the organizations are state-owned
schools that are exempt from sales and use tax pursuant to 32 V.S.A. § 9743(1).
[Corporation] is deemed agent by contractual agreement with the tax exempt
organizations with which it contracts to do business.

As agent of tax exempt organizations, [Corporation] would like to purchase the following
items free of Vermont sales and use tax: 1. Office equipment, china, glassware, cutlery;
2. Plastic or paper disposable and non-disposable packaging and storage items; 3.
Non-food items such as cleaning supplies, uniforms, linens, menus, mops, brooms etc. 
Discussion: Vermont sales and use tax is imposed on the sale of tangible personal
property at retail unless the sale is specifically exempt from tax. 32 V.S.A. §§ 9771,
9773. Section 9743(1) provides exemptions from sales and use tax to "The state of
Vermont, or any of its agencies, instrumentalities, public authorities, public corporations
(including a public corporation created pursuant to agreement or compact with another
state) or political subdivisions when it is the purchaser, user or consumer, or when it is a
vendor of services or property of a kind not ordinarily sold by private persons."

Section 9743(3) provides an exemption from sales and use tax to "Organizations which
qualify for exempt status under the provisions of section 501(c)(3) of the United States
Internal Revenue Code, as the same may be amended or re-designated excepting
sales, storage or use in activities which are mainly commercial enterprises; provided
however, (A) that the organization first shall have obtained a certificate from the
commissioner stating that it is entitled to the exemption, (B) that the sale, service,
amusement or use is for the exempt purpose of such organization, and (C) that the



vendor keeps a record of the sales price of each such separate sale, the name of the
purchaser, the date of each separate sales and the number of the certificate."

Both 9743(1) and (3) apply only if the exempt entity is the purchaser.

Section 9743(1) provides an exemption to the State of Vermont, any of its agencies,
instrumentalities, public authorities, public corporations and political subdivisions.
[Corporation] is a private corporation and a contractual agreement between
[Corporation] and a tax exempt organization which provides that [Corporation] is an
agent of the organization does not bind the State of Vermont in its determination of who
is the actual purchaser. Therefore, [Corporation] may not claim an exemption under
9743(1) based solely on its contract. Even if [Corporation] is, in fact, an agent of the
State, the exemption under section 9743(1) applies only to "...agencies,
instrumentalities, public authorities, public corporations... political subdivisions..." Since
[Corporation] is a private corporation, it does not qualify for the exemption provided by
32 V.S.A. § 9743(1).

Section 9743(3) provides an exemption from sales and use tax to 501(c)(3) tax exempt
organizations unless the sale, use or storage is for an activity that is mainly a
commercial enterprise. Even if we assume that [Corporation] has available to it the
exemption of a 501(c)(3) tax exempt organization, since [Corporation] is a food service
contractor whose activities are mainly commercial, [Corporation] does not qualify for the
exemption provided by 9743(3).

Neither section 9743(1) nor 9743(3) provides an exemption from sales and use tax for
the purchase of items used by [Corporation] in connection with its contracts with tax
exempt organizations. [Corporation] is not exempt under 9743(1) because [Corporation]
is not an agency, instrumentality, public authority or public corporation of the State of
Vermont. Nor is [Corporation] exempt under 9743(3) because [Corporation] is not a
501(c)(3) tax exempt organization and, although [Corporation] may be a contractual
agent of a 501(c)(3) organization, it is a mainly commercial enterprise. Therefore, sales
and use tax is due upon the purchase or use of items used by [Corporation] in its
contracts. Moreover, local legislation can not preempt state law by creating an
exemption from Vermont sales and use tax. 

This ruling is issued solely to your firm and is limited to the facts presented as affected
by current statutes and regulations. Other taxpayers may refer to this ruling to
determine the Department's general approach, but the Department will not be bound by
this ruling in the case of any other taxpayer or in the case of any change in the relevant
statute or regulations.
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