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You have requested a ruling on whether (Company Name) is subject to sales or use tax
on cellular telephones it sells in Vermont. This ruling relies on information provided in
your letter of (Date).

Your letter indicates that (Company Name) purchases cellular telephones in [State] for
between two hundred and five hundred dollars and sells them for a nominal amount,
such as one cent or one dollar, in Vermont. The units are sold for a nominal price
because (Company Name) acts as agent for independent providers of cellular
telecommunications services. (Company Name) receives an activation commission from
the providers for the cellular telephones which it sells on their behalf.

As a condition of the bargain purchase, customers of (Company Name) sign a service
contract with the telecommunications service provider. The telecommunication service
provider can accept or reject applications for service processed through (Company
Name). (Company Name) does not purchase and resell, provide, bill, or receive
consideration from customers for the telecommunications service.

(Company Name) is required to pay Vermont use tax under the provisions of Title 32,
Vermont Statutes Annotated section 9773(1). The tax is computed on the price paid to
acquire the units and is subject to a reciprocal credit for tax paid to another state. If the
company has used the units outside of Vermont for more than six months prior to their
use in Vermont, the tax is computed on the fair market value, not to exceed cost. 32
VSA 9774(b), 9744(3).

Although a nominal charge is made for the transfer of a cellular phone to a customer,
the framework and economics of the transaction indicate that the units are not sold at
retail but are used by the company in earning activation commissions.

This ruling is issued solely to your firm and is limited to the facts presented as affected
by current statutes and regulations. Other taxpayers may refer to this ruling to
determine the Department's general approach, but the Department will not be bound by
this ruling in the case of any other taxpayer or in the case of any change in the relevant
statute or regulations.
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