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You have asked for a formal ruling as to whether 32 V.S.A. § 9741(15) (the sales tax
exemption for newspapers) applies to the publication [business]. That is, you ask
whether the publication is a newspaper for the purpose of the exemption. This ruling is
based on information provided in your letter of June 5, 1999 and on July 15, 1998,
September 23, 1998, and May 5, 1999 editions of the publication which were included
with the letter as representative of other editions.

[Business] is published biweekly by [Company].

It is distributed free of charge or mailed to paid subscribers ($ per year). Each edition is
thirty-two pages of approximately [size]. These pages are formed by printing on both
sides sheets which are [size] by approximately [size]. Each sheet, when folded, makes
four pages. The sheets are folded together and bound by staples at the fold ("saddle
stitched"). The outside sheets are slightly larger than the inside sheets, to result in an
even right hand edge after the fold. 

Six of the sheets (24 pages) are newsprint or a similar inexpensive paper. The
remaining two sheets are heavier paper, bleached white. One of the two heavier sheets
is folded on the outside of the publication serving as a cover. The other is folded on the
inside, serving as pages 15 through 18 and marking the center of the publication. The
printing uses black ink primarily but some red ink for highlights on the cover and center
sheets.

The front cover of each issue features a full-page graphic; the publication name, volume
and number, circulation dates, the word "Free", and printing naming features inside.
A table of contents is printed on page 3 (the first page inside the cover) and an
advertisers' index is printed on page 30 (the last page inside the cover). Near the front
of each issue is a publisher's block identifying key publication personnel, post office and
email address, numbers for phone and fax, and subscription information. 

Each volume includes approximately six to eight feature articles on subjects in the
general category of [subject]. There is also a cartoon strip, a calendar of [subject] a
calendar of "events around the region", a horoscope, and analyses of [subject]. About
thirty percent of the printed space is used for advertising. The feature articles are by
several different authors and constitute about 40% of the printed space.



Section 9741(15) provides an exemption from sales and use tax for: 
"Sales of newspapers and sales of tangible personal property which becomes an
ingredient or component part of or is consumed or destroyed, or loses its identity in the
manufacture of newspapers, whether sold or distributed without charge. A publication
shall not be considered a newspaper unless, on an average for the taxable year, at
least ten percent of its printed material consists of news of general or community
interest, community notices, editorial comment, or articles by different authors."
"Newspaper" is not defined in the statute except to the extent of the exclusionary
language in §9741(15). The Random House College Dictionary contains the following
definition:

"Newspaper, n. 1. a publication printed on newsprint, usually issued daily or weekly and
commonly containing news, comment, features, photographs, and advertising."
The Random House College Dictionary, Revised Edition (1988), p. 897.

"Magazine" is defined as follows:
"Magazine, n. 1. a publication that is issued periodically, usually bound in a paper cover,
and typically containing stories, essays, poems, etc., by many writers , and often
photographs and drawings, frequently specializing in a particular subject or area." Ibid,
p. 804.

You state in your letter that you believe that [Company] is a newspaper because more
than 10% of its content is news of general or community interest, community notices,
editorial comment or articles by different authors. The existence of such content is
necessary for the exemption under §9741(15). The content test, however, is an
additional requirement of publications which would otherwise by newspapers under the
ordinary meaning of the word. Magazines, encyclopedias, bibles, and other publications
which are not newspapers may have 10% of their content in one or more of the
categories listed in § 99741(15); it was not the legislative intent to declare such
publications to be newspapers, which would be the result if only the content test were
given effect.

[Company] is a small bound, covered booklet issued biweekly. It does not have the
physical characteristics of a newspaper. Therefore it is not exempt from sales and use
tax under the provisions of § 9741(15).

This ruling is issued solely to you and is limited to the facts presented as affected by
current statutes and regulations. Other taxpayers may refer to this ruling to determine
the Department's general approach, but the Department will not be bound by this ruling
in the case of any other taxpayer or in the case of any change in the relevant statute or
regulations.
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