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You have asked for a ruling as to whether sales of meals at [corporation’s] facilities are
exempt from Vermont meals and rooms tax under the provisions of either 32 V.S.A. §
9202(10)(D)(ii)(I) or (IV). This ruling relies on information provided in your letter of
October 6, 1999 and on the January 1995 contract between [contractor] and
[corporation] which was enclosed with your October 25, 1999 letter.

FACTUAL BACKGROUND: [Corporation] is a tax-exempt, nonprofit corporation
described in Section 501(c)(3) of the Internal Revenue Code of 1986 (the "Code"),
which provides healthcare services to northwestern Vermont and adjacent communities.
Since its formation in 1995, [corporation] has owned and operated cafeterias and coffee
shops at its [facility 1 and facility 2] and [facility 3 and 4] and (collectively, the
"Facilities"). [Location 1] and [location 2] licensed under the provisions of Chapter 43 of
Title 18, Vermont Statutes Annotated. The Facilities serve snacks, prepared meals and
beverages to [corporation] employees, patients, their visitors and family members, and
are open to the general public. [Corporation] operates the Facilities primarily to offer
convenience to staff, employees and patient visitors, who may be limited in their ability
to leave hospital premises long enough for a comparable meal at a restaurant or at
home. Any net revenues from operation of the Facilities are returned to [Corporation]
operating budget.

[location 1]: The [location 1] campus has a coffee shop and a full cafeteria. Historically,
85% of sales at the coffee shop and cafeteria have been to [corporation] employees.
The prices for meals sold at the cafeteria are generally below those charged at area
restaurants and similar for-profit establishments. 

[Facility 3]: The [facility 3] at the [location 2] is a cafeteria open to [corporation]
employees and the public. The food pricing is the same as the [location 1] cafeteria, but
in general, expenses have exceeded revenues. 

[Facility 4]: Since January 1995, [corporation] has operated the [facility 4] Cafeteria
through a third-party contract with [contractor] The contract requires [contractor] to
operate and manage the [facility 4] Cafeteria and gives [contractor] exclusive right to
sell food and non-alcoholic beverages to employees, guests and other persons at the
[facility 4] Cafeteria. [Contractor] is an independent contractor which operates the
[facility 4] Cafeteria with its own employees. Under their agreement, [corporation] has



paid [contractor] a fixed management fee of $500 per week, plus the expenses of
operating the [facility 4] Cafeteria. The expenses include direct costs (employees, food,
etc.) as well as 5% of sales as allowance intended as a reimbursement of overhead
expenses (described as "centralized and field functions performed by the operating,
purchasing, personnel, labor relations, engineering, auditing, and accounting
departments of contractor, including such administrative and special functions as may
be necessary from time to time hereunder’). Prices for meals are set by mutual consent
of [contractor] and [corporation]. [Corporation] retains any surplus revenues in excess of
the operating expenses and management fees. 

[Corporation] has given notice of termination of the contract with [contractor], and will
begin operating the [facility 4] Cafeteria directly effective January 1, 2000. As is the
case with the [facility 2] Cafeteria, the prices for meals sold at the [facility 4] Cafeteria
are generally below those charged at area restaurants and similar for-profit
establishments.

RULING:
Section § 9202(10)(D)(ii) provides two relevant exemptions for food or beverage: 
(I) served or furnished on the premises of a nonprofit corporation or association
organized and operated exclusively for religious or charitable purposes, in furtherance
of any of the purposes for which it was organized; with the net proceeds of said food or
beverage to be used exclusively for the purposes of the corporation or association; 
and 
(IV) prepared by the employees thereof and served in any hospital licensed under
chapter 43 of Title 18, or a sanitarium, convalescent home, nursing home or home for
the aged;
Subsection (IV) is directly on point with regard to the [facility 1 and facility 2] coffee shop
and cafeteria. Meals prepared by [corporation] employees and served at these facilities
are exempt. Subsection (IV) does not reach the [facility 4] Cafeteria, however, as
[location 3] is not one of the listed institutions and because the meals are prepared by
employees of [contractor]. Therefore, the [facility 4] Cafeteria sales must be analyzed in
light of subsection (I). 

The meals in question are served on the premises of [corporation], Inc., an organization
organized and operated exclusively for charitable purposes. The availability of meals for
staff and visitors at the health center is in furtherance of its purpose - although the
facilities are open to the public, there is no indication of an attempt to reach a clientele
beyond persons who are at the facility for purposes consistent with the charitable
purpose. The final prong of the § 9202(10)(D)(ii)(I) test is that the net proceeds must be
used exclusively for the purposes of the charitable organization. This provision would
bar a commercial operator from claiming the exemption. The facts presented here raise
the question of whether the [facility 4] Cafeteria fails this prong because it is operated
and managed by a commercial contractor. 

The use of a commercial manager does not automatically disqualify a facility from
exemption under § 9202(10)(D)(ii)(I). Such arrangements must be scrutinized carefully,
however, and the exemption is unavailable if the effect of an arrangement is to allow the



commercial entity to participate in the profits of the enterprise. [Contractor] receives 5%
of the gross receipts, reimbursement of direct expenses, and a flat monthly fee.
Although the percentage payment is referenced in the contract as reimbursement of
overhead expenses, it is not determined by the cost or value of any of the overhead
services and [contractor] is in a position to increase its profits by increasing the receipts
of the cafeteria or by minimizing the overhead costs of managing it. Other aspects of the
contract support are consistent with the interpretation that [contractor] has an interest in
the operations beyond being simply being hired to perform management functions. For
example [contractor] was granted exclusive rights to sell food at [location 3]. 

Taken together, the provisions of the contract with [contractor] suggest an arrangement
where the majority of the proceeds of the cafeteria belong to [contractor] and
[corporation] retains only the right to any residual to the extent that the operation
generates income in excess of the management fee and 5% commission accruing to
the contractor. This is not sufficient for a finding that the net proceeds of the sales are
used for the organization’s charitable purposes. 

CONCLUSION:
Because the meals served at [facility 4] Cafeteria do not qualify under the provisions of
either § 9202(10)(D)(ii)(I) or (IV), they are subject to meals and rooms tax. The meals
provided at the [facility 1 and 2] and the [facility 3] Cafeteria are exempt under
subsection (IV). 

This ruling is issued solely to you and is limited to the facts presented as affected by
current statutes and regulations. Other taxpayers may refer to this ruling to determine
the Department's general approach, but the Department will not be bound by this ruling
in the case of any other taxpayer or in the case of any change in the relevant statute or
regulations.
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