[Date]
[Taxpayer Representative]

[Address]

[Address]

[Address]

Re: Formal Ruling 15-01

Dear [Taxpayer Representative]:

This is a formal ruling for [Taxpayer] (“[Taxpayer]”), a subsidiary of [Taxpayer], regarding the
applicability of sales and use tax to [Taxpayer] conference bridging and meeting collaboration
prbduots. This ruling is based on representations in your letter of [Date] and my teiephone
conversation with [Taxpayer Representative] on [Date].

- RULING |

The [Taxpayer’s] conference bridging and meeting collaboration products as described are not -
subject to Vermont sales and use tax. Because neither product is subject to the sales and use tax, a
" bundling of the two products would also not be subject to tax.

FACTS |

[Taxpayer] is headquartered outside of Vermont. It is registered with the Vermont Department |
of Taxes as an annual sales and use tax filer.

[Taxpayer] sells “conference bridging services” and “meeting collaboration software services” to

customers in Vermont and elsewhere. It provides these products using equipment located outside

Vermont.




Conference bridging product

The conference bridging product allows conference calling among persons who have been given
an access code for the calls, An [Taxpayer| customer initially identifies all persons who will have
conference call hosting privileges, and these persons are deemed “Moderators.” [Taxpayer]
provides each Moderator with a toll- or a toll-free telephone number, or both, with which to initiate
a conference call. Whether the telephone numbers are toll- or toll-free depends on which
[Taxpayer’s] product package the customer purchases. [Taxpayer] also assigns each Moderator a
unique Moderator access cbde and unique guest access code.

When the Moderator and guests call the assigned (toll- or toll-free) telephone numbers, they each
originate a separate call which terminates at the concierge bridge. The Moderator access code is
then required for the Model‘afor tb make the connection from the concierge bridge to the conferenée
bridge, and to allow the Moderator to manage the conference call. The guess access code is
required for the guest to make the connection from the concierge bridge to the conference bridge in
order to join the conference call. At the Moderator’s option, the conference call may also be
accessed by the Moderator and guests through an [Taxpayer] Web-based tqol by which the
concierge bridge dials out to the Moderator or guest.

+ The Moderator and call participants communicate through the :\oonference bridge, and the
conference call does not end until every participant has disconnected from the call; remaining
participants may continue talking after some have left the call.

Telephone calls to or fron; the [Taxpayer’s] bridging equipment are routed by
telecommunication lines that are owned and operated by third-party telecommunications companies
unrelated to [Taxpayer]. [Taxpayer] obtains several toll- and toll-free telephone numbers assigned
to its bridging equipment. When the Moderator and guests call the bridge telephone number, they

must pay their own telecommunication service provider for any call charges to connect to the bridge
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number. If calling from a mobile phone, the Moderator or guest may incur mobile phone charges
even if calling a toll-free bridge number, When the Moderator or guests call the toll-free number, or
when the concierge dials out to them, [Taxpayer] pays the third-party telecommunications provider
for these connections. [Taxpayer] does not charge the Moderator or guests for the calls to the
bridging equipment,

[Taxpayer] does charge the customer, per Moderator, both an annual and a monthly subscription
fee. The subscription fees vary, dependiﬂg on the package chosen, and apply whether or not any
conference calls are made, In addition, [Taxpayer] charges per minute of connection by each
participant to the conference call through the bridging equipment. The per-minute chargeé vary,
depending on whether the conference call connection is a toll call, toll-free, or dial-out by the
concierge; though in some packages the charge for toll-, toll-free and dial-out may be the same.

Meeting collaboration product

The meeting collaboration product allows audio or video conferencing combined with the ability
toluse shared computer screens and computer files during the conference. This product is integrated
with the audio or video conference bridging. This product allows customers the ability to host and
attend Web conferences from desktop cmﬁputers and mobile devices. Meeting collaboration allows
participants the following features:

-Screen sharing, application sharing, polls, Q&A, chat, notes and whiteboarding;
-Call invitation details synohronizcd with Outlook calendar;

-Click to initiate call to the concierge bridge or havc the concierge bridge dial out to
the phone or computer;

-Click to record Web conference;

-Host controls and manages meeting access, audio and video features and file and
screen sharing;

-Access to Cloud-based file cabmet storage and file sharing;

-Identification of each speaker during the meeting;

-Connection to a variety of social media applications.

Access to meeting collaboration is through [Taxpayer’s] software applications or through *

various Internet browsers and third-party software applications. [Taxpayer] hosts the software at its
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server and network operations centers and third-party data centers, all located outside Vermont,
The software is not owned by or under the “physical control” of the customer. [Taxpayer] does not
sell any prewritten software delivered to customers on disk or by download to the customer’s
computer equipment in Vermont, [Taxpayer] provides its own proprietary products, along with
products or services from unrelated providers that it resells to [Taxpayer’s] customers. [Taxpayer]
charges customers based on a per-minute meeting collaboration access fee.

Questions

You included the following questions in your letter:

A. Whether or not the [Taxpayer’s] per—minuté and per-participant connection fees and
subscription fees for conference bridging services which are billed to the customer’s address in
Vermont are subject to Vermont sales and use‘tax, when a Vermont Moderator or the Vermont
Moderator’s conference call guests make a toll call originating in Vermont to connect to the
[Taxpayet’s] conference bridging equipment located outside Vermont. |

B. Whefher or not the [Taxpayer’s] per-minute aﬁd per-participant connection fees and
sﬁbscription fees for conference bridging services which are billed to the customer’s address in
Vermont are subject to Vermont sales and use tax, when a Vermont Moderator or the Vermont -
Moderator’s conference call guests make a toll-free call originating in Vermont to connect to the
[Taxpayer’s] conference bridging equipment located outside Vermont.

. C. Whether or not the [Taxpayer’s] per-minute and per-participant oonnection‘ fees and
subscription fees for conference bridging services which are billed to the customer’s address in -
Vermont are subject to Vermont sales a1.1d use tax, when a Vermont Moderator or the Venﬁont
Moderator’s conference call guests request the [Taxpayer] conference bridge equipment located
outside Vermont to dial out to a telephone or computer located in Vermont to‘ connect to the

conference call.




D. Ifthe answer to A, B or C is that these services are subject to the Vermont sales and use tax,
then are the charges for the customer’s conference call participants whose calls originate outside of
Vermont to the [Taxpayer’s] conference bridge equipment located outside of Vermont also subject
to the Vermont sales and use tax?

E. Whether br not the per-minute usage fees charged by [Taxpayer] for online meeting
collaboration software services in conjunction with conference bridging services in A, B and C are
subject to the Vermont sales and use tax, when a customer located in Vermont 1‘eﬁotely accesses
[Taxpayer’s] software services located outside of Vermont.

F. If the answer to A, B, C, D or E is that one or more of these services are subject to the
Vermont sales and use tax while other services are .not, and some or all of the taxable and
nontaxable services are “bundled” on customer invoices, then would non-invoice billing system
information which identifies the separate service components with their respective charges be
sufficient documentation to treat each service component separa'telyhfor tax ﬂeternﬁnétion purposes
in the event of an audit?

Answers: The subscription fees and the per-minute connection charges for the conference bridging
product are not subject to Vermont sales and use tax, whether access is by toll call, toll-free call or
dial-out connec%ion. The per-minute usage fee for the meeting collaboration prodpct is also not
subject to Vermont sales and use tax. Since neither product is subject to Vermont sales and use tax,
d “bundled” charge for both would also not be subject to Vermont sales and use tax.

DISCUSSION

Vermont sales and use tax law

Vermont’s sales tax is imposed on “retail sales” of “tangible personal property.” 32 V.S.A.




§ 9771(1). A “retail sale” is defined as “any sale, lease, or rental for any purpose other than for
resale, sublease, or subrent.” 32 V.S.A, § 9701(5). Services other than fabrication and
telecommunications services are not subject to sales tax.

Vermont imposes sales tax. on “telecommunications service.,” 32 V.S.A. § 9771(5).
“Telecommunications service” is defined as “the electronic transmission, conveyance, or routing of
voice, data, audio, video or any other information or signals to a point, or béiween or among points,
32 V.S.A. § 9701(19). However, taxable “telecommunications service” does not include “ancillary
services” such as “voice mail services” and “vertical serVicé.” 32 V.S.A. §§ 9701(19)(H);

. 9701(42). And non-taxable “vertical service” is defined to include “conference bridging services,”
which in turn is defined as
Non-taxable ancillary services include the following:
1. “Conference bridgillg service” means an ancillary service that links two or
more participants of an audio or video conference call and may include the provision

of a telephone number. Conference bridging service does not include the
“telecommunications services” used to reach the conference bridge.

Reg. § 1.9771(5)-2.B.1.

Special rules apply to taxation of a “bundled transaction,” in which two or more distinct and
identifiable products are sold for one non-itemized price, and the sales price does not vary based on
the customer’s selection of items in the bundlé. Reg. § 1.9701(4)-3. In general, if any item in the
bundle is subj ect to sales tax, the price of the entire bundle is subject to sales tax, with certain
exceptions. Id.

One of these exceptions applies if a non-taxable service which is the “true object of the
transaction” is bundled with a taxable service or taxable tangible personal property, and the taxable

item (a) is provided exclusively in connection with the “true object” service, and (b) is “essential to




the use of” the “true object” service. Reg. § 1.9701(4)-3.C.1, 2. In'this case, no sales tax would
apply to the bundle.

A second exception applies if the sales price of the taxable items in the bundle is “de minimis,”
meaning ten percent or less of the total sales price of the bundle. Reg. § 1.9701(4)-3.C.3.

If the purchaser is given any invoice or receipt or other statelrient of the price paid for a taxable

item, the sales tax must be shown separately on the statement. 32 V.S.A. § 9778.

Conference bridging product

While the conferénce bridging pr‘oduct would fall under the general definition of taxable
“telecommunications service” as the “electronic transmission of voice between or among points,” it
is specifically exempted as “vertical service” and “conference bridging service” as defined in the
Regulation. As a result, the charges for the [Taxpayer’s] conference bridging product, including
both the subscription fees and the per-minute access charges, would not be subject to Vermont sales
and use tax.

If [Taxpayer] were to bill its customers specifically for the use of its toll-free numbers and
concierge dial-out service to reach the conference bridge, [Taxpayer] might be viewed as selling
taxable telecommunications services. [Taxpayer], however, does not charge for the Moderator or
guest toll-free or concierge dial-out calls. To the extent that [Taxpayer’s] costs for the toll-free and
dial-out are incorporated into its conference bridging product fees and per-minute charges, there is
no taxable “bundled transaction,” because the toll-free and dial-out telecmmnunicationg service is
essential to the use or receipt of 'the conference bridging, is provided exclusively in connection with
the conference bridging, and the true object of the transaction is the exempt conference bridging.

Reg. § 1.9701(4)-3.C.2.




Meeting collaboration product

Your meeting collaboration product is also not subject to Vermont sales and use tax. The
meeting collaboration product provides additional Web conferencing abilities during an audio or
video conference call, Your customer does not receive a disk containing [Taxpayer’-s] software and
does not dowaoad ot host the software, and does not appear to directly access your software in any
way. Instead, your software provides the customer during an audio or video conference with the
adde’d ability to access and share information on the Web conference site, access Cloud-based
storage and sharing, and access social medié applications.

The meeting collaboration product is also not a “telecommunications service,” because what is
| being sold to the customer is not “the electronic transmission, conveyaﬁce, or routing of voice, data,
audio, video or any other informatidn or signals to a point, or between or among points.” The
customer and participants pay their own teleéommunications providers for their Web access and
voice transmission charges, [Taxpayer] is selling the ability to access and sharc information at the
Web conference site during the conference.

As a result, the meeting collaboration product is not subject to sales and use tax.

Because neither the conference bridging product nor the meeting collaboration product is subject

to the sales and use tax, a bundling of the two products would also not be subject to tax.

Location of ATS conference bridging equipment

. You are correct that if [Taxpayer] were to move its conference bridging equipment to Vermont,
that fact alone would not change the sales tax results described in this ruling, based on current law.

Cancellation of sales tax registration and refund of any sales taxes remitted

You are also correct that [Taxpayet] has no obligation to register to collect Vermont sales tax if

its activities in Vermont are limited to the nontaxable activities described in this ruling.




You also indicated that you may request a refund of sales taxes already remitted. Refunds are
govern%d by 32 V.S.A. § 9781, which provides that a refund must be requested within three years
from the date the return was required to be filed. No refund may be made until [Taxpayer]
establishes to the satisfaction of the Commissioner that [Taxpayer] has repaid its customers the
amounts for which application for refund is made, 3-2 V.S.A. § 9781(a). Repayment to customers

would not be required if the tax was paid by [Taxpayer], but not collected from its customers,

GENERAL PROVISIONS

This ruling will be made public after deletion of the parties’ names and any information which
may identify the parties. A copy of this ruling showing the proposed deletions is attached, and you
may request within 30 days that the Commissioner delete any further information that might
identify the parties. The final discretion as to deletions rests with the Commissioner.

This ruling is issued solely to the taxpayer and is limited to the facts presented, as affected by
current statutes and regulations. Other taxpayers may refer to this ruling, when redacted to protect
confidentiality, to determine the department's general approach, but the Department will not be
bound by this ruling in the case of any other taxpayer or in the case of any change in the relevant
statutes or regulations.

You have the right to appeal this ruling within 30 days. 3 V.S.A. §§ 808, 815.

Emily Bergquist Date
Approved:
Mary N. Peterson Date

Commissioner of Taxes




