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You requested a formal ruling to determine if your business activities are sales of
tangible personal property or work done as a contractor improving real property. The
ruling is based on the information contained in your letter of December 29, 1996.

Issue: Is the seller of customized, installed water treatment systems considered a
contractor who buys tangible personal property to improve real property as defined in 32
V.S.A. Section 9701(5)?

Facts: [Taxpayer] sells, installs and services water treatment systems. The installation is
done by your technicians and "do-it-yourself" installation is very rare. The water
treatment system is customized to treat the water at the home. The water treatment
system would not be of any value at another location unless that water composition is
exactly the same as water supply for which the treatment system was designed. The
system parts are plumbed into the customer's plumbing system similar to a hot water
heater. The water system is difficult to remove and generally not taken when the
customer moves. [Taxpayer] also sells filters and supplies for these water systems.

Ruling: Customized, installed water systems plumbed into the customer's plumbing
system are sales of tangible personal property. [Taxpayer] is not a contractor for sales
tax purposes under 32 V.S.A. Section 9701(5). As a vendor, [Taxpayer] purchases the
water treatment components tax exempt as a sale for resale and is responsible for
collecting the sales tax from their customers.

Under 32 V.S.A. Section 9701(5), retail sales are categorized as either sales made by a
vendor or sales made to a contractor, subcontractor or repairmen of materials and
supplies to build,improve, alter or repair real property. A vendor purchases tax exempt
as a sale for resale and collects the tax from the customer. A contractor, subcontractor
or repairman pays the sales and use tax as the consumer of the items even though the
items are transferred to the owner of real property as part of the agreement between the
owner of the real property and the contractor. 

The criteria to determine if the items are for construction, improvement, alteration or
repair of real property are: 1) the item is essential for the real property to be habitablel
and, 2) the item cannot be removed without material physical damage to the real
property or to the real property's habitability.



A water treatment system may be desirable for the occupant to feel they are getting
pure water or to enhance performance of other appliances (for example, a water
heater), but it is not necessary to make the real property suitable for occupancy. The
structure must already have the essentials of a water source and delivery system in
place for a water treatment system to be usable. While the water treatment system is
plumbed into the structure's plumbing system and treatment customized for a specific
water source, it can be removed without damage to the real property existing water
system. 

As a vendor, you will purchase the water treatment components tax free. When the
system is sold, you collect the sales tax from your customer and remit the tax to the
Department. If you bill the customer one price as an installed water treatment system,
the entire amount is subject to sales tax if there is no break out between the labor
charges and the water treatment system items. 32 V.S.A. Section 9701(4). 

[Taxpayer] is also considered a vendor for sales of supplies for water treatment systems
such as filters, chemicals, etc. These supplies are purchased tax exempt as a sale for
resale, and you collect the sales tax from your customer and remit the tax to the
Department.

This ruling is issued solely to your business and is limited to the facts presented as
affected by current statutes and regulations. Other taxpayers may refer to this ruling to
determine the Department's general approach, but the Department will not be bound by
this ruling in the case of any other taxpayer or in the case of any change in the relevant
statute or regulations.
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