REDACTED VERSION

Re: Formal Ruling. 12-12
" Dear [Taxpayer]:

Thié is a formal ruling for [Taxpayer] regarding the apptlicability. of sales tax to Taxpayer’s
provision of safes to its customers as part of its cash security services. This ruling is based upon
representations in your‘letter of November 2, 2012, our telephone conversation and emails of -
December 5, 2012, and a copy ofvTaxpayer’s service contract. -

FACTS

Based upon}the facts presented, we understaﬁd that Taxpayer provides a cash security service
to jts custbméfé, which includes pick-up of the customer’s cash in secure armor_éd cars, secure
transport of the cash, and deposit of the cash at the customer’s depository institution. Th,is
service is provided under a'long—tle;rm contract with the custdmer. As part of the cash security
service contract, Taxpayer provides each customer a safe, to be kept on the customer’s prexﬁises
and used to hold cash until pickup by Taxpayer. Taxpayer délivers the safe to the customer’s
place of business. Taxpayer retains dwnership.of the safe at all times. The contract includes a

- one-time chargbe for installaﬁon of the safe, lbut does not include a separate charge for lease or
rental of t\he safe or any other separate charge for the safe. Each contract is related to a single
safe (“Equipment unit”). The custc;mer pays a single charge for the entire contract. If the
customer has more than one safe there is a contract charge for each such safe,

Taxpaye;’ estimates that the lease value of the safe would be approximately one-third of the

total cost of the cash security service. Taxpayer provides the safes to its customers only in




connection with its cash security service, as a means for the customer fo hold cash securely until
picked up by Taxpayer.

When Taxpayerpurbhases a safe for use in providing its cash security services, it either pays
sales tax at the time of purchase of the safe or pays use tax on the safe to the Vermont
Department of Taxes.

DISCUSSION

You have asked for a ruling on whethe_f Taxpayer may bil] its customer a single charge for its
cash security .servioe, \;vhich includes u:se of a safe supplied to the customer, ahd properly charge
no Vermont sales tax on the total transaction price. | |

| Vermont sales tax is imposed upon retail sale of tangible personal property, admission to a
place of amusemént, and sale of the followi.ng Speciﬁed services: public utility services,
fabrication services, telecommunicaﬁons services, directory assistance. 32 V.S.A. § 9771.

Taxpayer in this case prov\ides a security service, whicﬁ is.not one of the services specified as
subj‘ect to Vermont sales tax. Taxpayer also pfovides to its service customers the use of a safe,
which is tangible personal property subject to the sales tax. The service and the use of the safe
are sold toéether in a “bundled” transaction; that is, they are sold to the customer for a single,
non-itemized, contract price. The Department of Tages regulations provide that, as a general
rule, a transaction which bundles taxable and nontaxable items is subject to the sales t"ax. The
bundled transaction will not be subject to sales tax, however, if the tangible personal property is
 essential to the use of the service and is provided exclusively in connection with the éervice, and
the true object of the transaction is the service. Alternatively, a bundled transaction will not be
subject to tHé sales tax if the sales price of the taxable item is less than 10 percent of the total

sales price for the bundled transaction. The regulation reads as follows:




Bundled Transaction.

A bundled transaction is the retail sale of two or more products . . . where (1) the
products are otherwise distinct and identifiable, and (2) the products are sold for
one non-itemized price. A bundled transaction does not include the sale of any
products in which the sales price varies, or is negotiable, based on the selection by
the purchaser of the products included in the transaction. Except as otherwise
provided by this regulation, sales tax must be collected on the selling price of a
bundled transaction if any. product included in the bundled transaction would be

taxable if sold separately.

C. A transaction that otherwise meets the definition of a bundled transaction-
_as defined above is not a bundled transaction if it is:

1. The retail sale of tangible personal property and a service where the
tangible personal property is essential to the use of the service, and is provided

exclusively in connection with the service, and the true object of the transaction is

“the service; or
® ok ok

3. A transaction that includes taxable products and nontaxable products
and the purchase price or sales price of the taxable products is de minimis.

(a) “De minimis” means the seller’s purchase price or sales price of the
taxable products is ten percent or less of the total purchase price or sales price of
the bundled products. . . .
Department of Taxes (DOT) Reg. § 1..9701(4)'—3, “Bundled Transaction.”

In the transaction which you describe, the lease value of the safe is approximately one-third
the total contract price. Since the sales price of the safe exceeds ten percent of the sales price for
the total contract, the “de minimis” egception under Regulation § 1.9701(4)-3(C)(3) does not
apialy to Taxpayer’s transaction,

Under Regulation § 1.9701(4)-3(C)(1), however, Taxpayer’s transaction will not be deemed a
“bundled transaction,” and the charge for the transaction will be exempt from Vermont sales taX,

because the safe is essential to the use of the cash security service and is provided exclusively in

connection with the service, and the true object of Taxpayer’s transaction is the cash security




service, A taxpayer who is exempted from sales tax under this Regulation § 1.9701(4)-3(C)(1)
is deemed to be a “user” subject to use tax on the tangible personal preperty transfe‘rred in the
service transaction, DOT Reg. § 1.9701 (4)-3(E)(3). Taxpayer would owe use tax at the time the
safe is transferred to the cust:omer, 1d. |

If Taxpayel* had already paid sales tax when it purchased the safe, Taxpayer would owe no
use tax, exeept to the extent tﬁat the sales tax paid was less than the use tax owed (if, for
examiale, the safe wes purchased in a state with a sales tax rate iower than Vermont’s or With no
sales tax). 32 V.S.A. §§ 9773, 9774. |

In summary, Taxpayer may bill its customers a single charge for the cash security service,
which includes use of a safe, and properly charge no Vermont sales tax on the transaction,
because the focus of the transaction is a nontaxable service. Taxpayer must either pay sales tax
on its purchase Qf each safe, or if sales tax is not paiel or is paid at a rate lower than six percent to
another jurisdiction, then Taxpayer must pay Vermont use tax when it transferslthe safe to the

customer.

GENERAL PROVISIONS

This ruling will be made public after deletion of the parties’ names and any information
which may identify the parties. A copy of this ruling showing the proposed deletions is attached,
and you may request within 30 days that the Commissioner delete any further information that
might identify the parties. The final diseretion as to deletions rests with the Commissioner,

This ruliﬁg is issued solely to the taxpayer and is limited to the facts presented, as affected by
current stdtutes and regulations. Other taxpayers may refer to this ruling, wlieh redacted to

protect confidentiality, to determine the department's general approach, but the Department will




not be bound by this ruling in the case of any other taxpayer or in the case of any change in the
relevant statutes or 1'egulations;

“You have the right to appeal this ruling within 30 days. 3 V.S.A. §§ 808,815,

Emily Bergquist ‘ Date
Approved:
~ Mary N. Peterson . - Date

Commissioner of Taxes
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