August 28, 2013

Re; Formal Ruling 13-04
Dear [Taxpayer]:

This is a formal ruling for [company], regarding the applicability of Vermont’s sales and use tax to YOur
purchasé of [produc;,t] from the maﬁufacturer and resale to your cus'tomers or their installing contractor, This

“ruling is based upon representations in your undated letter, postmarked [date].

RULING

When you purchase the ‘[product] components from the manufacturer, there will be no sales tax Idue,
because that is a pufchase for resale. You will resell the co‘mponents either directly to your customer or to the
installing contractor. Your resale to the customer or to the installer will be subject to sales tax. If your salé té '
the customer includes a charge for thé installation, that installationpharge will bé subject to the sales tax unless
separately stated on the invoice. If your sale to the customer or the installer includes a charge for delivery, that
delivéry charge will be subject to sales tax, whether or not sepérately stated. |
FACTS

As we understand the facts, your company will purchase prefabricated [product] components from the
manufactufer. You will contract with a third party to install the [product] components at your customer’s site.
| You will then either sell the components to your customer, with an additional charge for transportation and
installation, or you will sell the components to the contractor you have hired to install the [product], with an

~ additional charge to the contractor for transportation.




The prefabricated [product] components will be installed onto a series of anchor bolts which are set into a
concrete founda,tién. The free-standing [product] when installed will stand in front of your customer’s main
building, and constitute [a structure] with the [product] at the top, through which customers will pass just
before they enter the main building. | /

You have asked for a ruling on how and when Vermont sales tax will apply to sales of the [product]. You

have also asked whether the [product], when installed, will be considered real property or tangible personal -

property.

DISCUSSION

The prefabricated components are tangible personal property. 32 V.S.A, § 9701(7). If your purchase
occurs in Vermont, then when you purchase the componénts from the manufacturer, they are purchased for
resale, and so, not subject to sales tax at that point. 32 V.S.A. §§ 9701(5); 9771(1). (If they are purchased
outside Vermont, that sale is obviously not subject to Vermont sales tax.) -

When you sell the components to your Vermont customer, that }s a retail sale of tangible personal property
subj ect to sales tax. 32 V,S.A. § 9771(1). If you instead sell the components to a Vermont contractor, to

install at your customer’s site, that is also a retail sale of tangible personal property subject to sales tax,

- because the Department regulations provide that “sales to contractors . . . of materials and supplies for use by

them in erectihg structures . . . are retail sales.” Dept. Reg. § 1.9701(5)-1.

If you sell the components to a non-Vermont contractor, there will be no sales tax due at that time. The
installing contractor, however, could be subject to use tax at the time of “any installation [or] any affixation to
real or personal property” of the components in‘Vermor'lt, and might be eligible for a credit for any sales tax
paid to another state on the components. 32 V.S.A. §8 9701(13), 9773(1), 9744(a)<3).

The sales price which is subjegt to sales tax includes any delivery charge, whether or not the charge is

separately stated. 32 V.S.A. § 9701(4)(A)(iv).




The sales price which is subject to sales tax also includes any installation charge, unless that charge is
separately stated in the transaction. Dept, Reg. § 1.9701(4) -2. \

We have insufficient facts to deternmine whether the [product], when erected, would be real property or
personal property. Once installed, a [product] may be either feal or personal property, depending upon the

owner’s intention and whether the [product]0000000000000000000000000 has been sufficiently “affixed” to

the real estate to become a part of the real estate, Generally, property is said to be affixed when it cannot be

removed without damage to the component, the building, or both. Sherburne Corp. v. Town of Sherburne, 124
Vit. 481, 207 A.2d 125 (1965). The regulations provide that if'the tangible persoﬁal pfopérty components are
“incorporated into the real property,” then the later sale of that prbpgrty ié not subject to the sales tax, evenif a
portion is separately itemized by the seller in that later sale. Reg. § ‘l 9701(5) -1. In any case, once installed
’a>nd paid for, the [product] will be the property of your customer, and we could not issue a ruling to you

regarding the taxability of the sale of that property by that owner.

GENERAL PROVISIONS

This ruling will be made public after deletion of the parties” names and any information which may identify

the parties, A copy of this ruling showing the proposed deletions is attached, and you may request within 30

days that the Commissioner delete any further information that might identify the parties. The final discretion

as to deletions rests with the Commissioner.

This ruling is issued solely to the taxpayer and is limited to the facts presented, as affected by current
statutes and regulations, Other taxpayers may refer to this ruling, when redacted to protect confidentiality, to
determine the department's general approach, but the Department will not be bound by this ruling in the case

of any other taxpayer or in the case of any change in the relevant statutes or regulations,

You have the right to appeal this ruling within 30 days. 3 V.S.A. §§ 808,815.




Emily Bergquist

Approved by:

Date

Mary N. Peterson
Commissioner of Taxes

Date




