[Date]
[Taxpayer]
[Address]

[_Addre-ss]
[Address]

- Re: Formal Ruling 14-

Dear [Taxpayer Representative]‘?

This is a formal ruling for [Taxpayer name] (“Taxpayer”), regarding the applicability of sales
tax to primer and paint purchased by an auto body repair shop for use in its duto repair service,
This ruling is based upon 'representatioris in your letter of January 17, 2014, and the méteﬁals
you enclosed with your letter.

RULING

An auto body shop is liable for sales tax on primer and paint which it puréhases for use in it's
auto repair service.
FACTS

Taxpayer is an auto body repair facility. For some customers’ repairé, Taxpayer ap;olies
primer and paint to the customer’s automobile. The paint is custom-mixed, using a specified
color formula for each auto, and quantitiles are carefully calculated to minimizeiwaste.
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You have asked for a ruling on whether Taxpayer is liable for sales tax on the primer and

paint when purchased for use in its business; or whether, instead, Taxpayer is exempt because




the primer and paint are purchased for resale, and Taxpayer’s customer is then liable for sales tax

on these items because, “When the car leaves the shop, the paint and primer leave with it.”

DISCUSSION -

Vermont irﬁposes a sales tax on retail sales of tangible personal property. 32 V.S.A,

§ 9771(1). A “retail sale” does not include a purchase for resale. 32 V.S.A. § 9701(5). Your
questi'on is whether the “resale” exemption applies in Taxpdyer’s case; that is, whether the auto
body shop may pufchase the primer and paint and pay no sales tax, because the primer and paint
will be “resold” by the body shop to its repair customer.

The Department has historically interpreted the law to require a body shop to pay sales tax on
primer and paiﬁt when it purchases them for use in its repair work, A 1982 statement by the
Commissioner provides as follows: |

If you operate a body shop, you must pay Sales Tax to your supplier on the
purchase of items used in performing this service on customers’ vehicles. These
items include paints, bondo, sandpaper, primers, body fillers, etc.

Memorandum from Commissioner Hoiska to Auto Dealers, Auto Body Shops and Garages,
Re:v Sales Tax Treatment of Tires,. Supplies and Auto Parts; dated December 1982. A 1986
* publication reiterated the Department’s position on this issﬁe: |

If your dealership also has a body shop, you must pay a sales or use tax on
items consumed in performing services on customers’ vehicles, e.g., paints,
bondo, sandpaper, primers, body fillers, etc. No tax is charged to your customer
for the items so consumed.

Department of Taxes, “Notice To Auto Dealers & Auto Body Shops,” dated January 1986,
These two pvublications explain that the Department views the primer and paint as “consumed” in
the performing of the repair service. ,

As you note, quite logically, “when the car leaves the shop, the paint and primer leave with

it.” But the paint does not “leave with the customer” in the sense that the customer has taken




possession or title to an amount of paint in a taxable retail sale. The paint has become an integral
part of the repaired auto, in the same way the bondo and filler have become integratea with the
auto in fhe course of performing the repair service 7. You stated that the paint mﬁst be custom-
mixed for each car’s color formula, and that quantities are carefully calculated to minimize
waste. The fact that any paint left over after the r;:pair is merely “waste,” and of no further use,
is also indicative that the paint is consumed during the repair; the leftover waste paint would be |
analogous to the used sandpaper which is “consumed” in the course of the repair.

In a similar case, a California court also held that an auto repair shop must pay sales tax on its
purchases of “paints and materials” because they are “supplies coﬁsufned in performance of the

repair.” Modern Paint and Body Supply, Inc., v. State Board of Equalization, 87 Cal.App.4th

703,708, 710 (2001). In that case, the court held that there was no resale by the auto repair
shop, because the auto body paint and materials were not transferred to the customer in a retail
sale, but were us'ed by the shop in providing the repair servicé. 1d. at 7009,

Based on the léw and the Department’s long-standing position on this issue, primer and paint
are not purchased by the body shop for resale, and so, are \taxable to the body shop when it
purchases them,

GENERAL PROVISIONS

This ruling will be made public after deletion of the parties’ names and any information
which may identify the parties. A copy of this ruling sho‘wing the proposed deletions is attached,
and you may requést within 30 days that the Commissioner delete any further iﬁformation that
might identify the parties. The final discretion as to deletions rests with the Commissioner,

This ruling is issued solely to the taxﬁayer and is limited to the facts presented, as affected by

current statutes and regulations, Other taxpayers may refer to this ruling, when redacted to




protect confidentiality, to determine the department's general approach, but the Department will
not be bound by this ruling in the case of any other taxpayer or in the case of any change in the
relevant statutes or regulations.

You have the right to appeal this ruling within 30 days. 3 V.S.A. §§ 808, 815,

Emily Bergquist Date
Approved:
Mary N, Peterson | Date

Commissioner of Taxes




