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Approved By: Joyce H. Errecart, Commissioner of Taxes

You have requested a formal ruling on the application of Vermont's sales and use tax
law for purchases on government contracts under four different scenarios presented in
your letter of December 31, 1991. This ruling relies upon your representations contained
in that letter. The Department makes this ruling on the assumption that all the
transactions described in the situations presented take place within the State of
Vermont.

APPLICABLE LAW:

32 V.S.A. § 9771 imposes a five percent sales tax upon the receipts from the sale of
tangible personal property sold at retail in the State of Vermont. 32 V.S.A. § 9773
imposes a use tax on any tangible personal property purchased at retail unless the
property has already been or will be subject to the sales tax.

32 V.S.A. § 9701(6) provides in part: "Sale, selling or purchase: means any transfer of
title or possession or both, exchange or barter, rental, lease or license to use or
consume, conditional or otherwise, in any manner or by any means whatsoever for a
consideration, or any agreement therefor...."

32 V.S.A. § 9741(14) provides for a manufacturing exemption from the sales and use
tax and reads as follows: "Receipts from the following shall be exempt from the tax on
retail sales imposed under section 9771 of this title and the use tax imposed under
section 9773 of this title.

(14) Tangible personal property which becomes an ingredient or component part of, or
is consumed or destroyed or loses its identity in the manufacture of tangible personal
property for sale but does not include fuel and electricity; machinery and equipment for
use or consumption directly and exclusively, except for isolated or occasional uses, in
the manufacture of tangible personal property for sale, or in the manufacture of other
machinery or equipment, parts or supplies for use in the manufacturing process; and
devices used to monitor manufacturing machinery and equipment or the product during
the manufacturing process. Machinery and equipment used in administrative,
managerial, sales or other nonproduction activities, or used prior to the first production
operation or subsequent to the initial packaging of a product, shall not be exempt from
tax, unless such uses are merely isolated or occasional. Machinery and equipment shall
not include buildings and structural components thereof. For purposes of this



subdivision, it shall be rebuttably presumed that uses are not isolated or occasional if
they total more than four percent of the time the machinery or equipment is operated.
For the purposes of this subdivision, "manufacture" includes extraction of mineral
deposits, the entire printing and book-making process, and the entire publication
process.

32 V.S.A. § 9743(2) provides for an exemption from the sales and use tax for the U.S.
government and provides as follows: "Any sale, service or amusement charged by or to
any of the following or any of the following are not subject to the sales and use taxes
imposed under this chapter:...(2) The United States of America, any of its agencies and
instrumentalities, insofar as it is immune from taxation when it is the purchaser, user or
consumer, or when it sells services or property of a kind not ordinarily sold by private
persons."

DISCUSSION:

Situation One: "[Corporation] purchases a piece of equipment for use on a government
contract. This item is required in the performance of the contract, is directly charged to
the government, but is not a deliverable under the terms and conditions set forth. The
U.S. government takes title to the property upon acquisition, and upon contract
completion, decides ultimate disposition."

It appears that [Corporation] is the purchaser and has acquired possession of the piece
of the equipment. [Corporation] is the user of the equipment in its performance of the
contract. Therefore, [Corporation] is subject to the sales and use tax. 32 V.S.A. §
9701(6), 9771, 9773. (There is insufficient information in the facts as presented for
determining whether the equipment is used in the manufacturing process and exempt
under 32 V.S.A. § 9741(14).) The fact that the item is charged to the U.S. government,
which then takes title upon acquisition, and upon contract completion, decides ultimate
disposition, does not exempt the transaction from tax under the governmental
exemption found at 32 V.S.A. § 9743(2), since it is [Corporation], and not the
government, which is the purchaser, user or consumer under the exemption.

Situation Two: "[Corporation] purchases a piece of equipment for use on a government
contract. The item is required in the performance of the contract, is directly charged to
the government, but is not a deliverable under the terms and conditions set forth. The
U.S. government does not take title to the property.”

Since it appears that [Corporation] has both possession of and title to the piece of
equipment purchased and is the user of the equipment in the performance of the
contract it is subject to sales and use tax. 32 V.S.A. §§ 9701(6), 9771, 9773. (There is
insufficient information for determining whether the equipment is exempt under 32
V.S.A. § 9741(14), the manufacturing exemption.)

Situation Three: "[Corporation] purchases an item which is used up in the performance
of a government contract. The piece of material is required in the performance of the
contract and is directly charged to the government. The U.S. government takes title to



the property upon acquisition, and upon contract completion, the property has no
salvage value."

If the item purchased is "used up" in the sense that it becomes an ingredient or
component part of, or is consumed or destroyed or loses its identity in the manufacture
of tangible personal property for sale, it would be exempt from sales and use tax under
the manufacturing exemption. 32 V.S.A. § 9741(14).

Otherwise, it is subject to sales and use tax, as it appears [Corporation] is the
purchaser, has acquired possession of the item and is the user of the item in the
performance of the contract. 32 V.S.A. § 9701(6), 9771, 9773. The fact that the item is
charged to the U.S. government, which then takes title upon acquisition, does not
exempt the transaction from tax under the governmental exemption found at 32 V.S.A. §
9743(2), since the government does not appear to be a purchaser, user or consumer
under the exemption.

Situation Four: "[Corporation] purchases an item which is used up in the performance of
a government contract. The piece of material is required in the performance of the
contract and is directly charged to the government. The U.S. government does not take
title to the property."

As in Situation Three, above, if the item purchased is "used up" in the sense that it
becomes an ingredient or component part of, or is consumed or destroyed or loses its
identity in the manufacture of tangible personal property for sale, it would be exempt
from sales and use tax under the manufacturing exemption. 32 V.S.A. § 9741(14).
Otherwise, it is subject to the sales and use tax as [Corporation] has purchased the
item, has title to and possession of the item, and is the user of the item in the
performance of the contract.

This ruling is issued solely to your firm and is limited to the facts presented as affected
by current statutes and regulations. Other taxpayers may refer to this ruling to
determine the Department's general approach, but the Department will not be bound by
this ruling in the case of any other taxpayer or in the case of any change in the relevant
statute or regulations.
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