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You have requested a ruling as to whether a contemplated purchase of all outstanding
shares of stock of [The Corporation] from its present owner, [Company] by a newly
formed partnership or limited liability company ("Purchaser") would affect the holding
period for purposes of the Vermont Land Gains Tax of land owned by [Corporation]. The
new entity would be formed by your client [the Company] and unrelated investors.
Specifically, you have asked whether the sale would establish a new holding period
under the provisions of 32 V.S.A. §10004(c), which defines "sale or exchange of land"
to include "the sale or exchange of shares in a corporation...which effectively entitles the
purchaser to the use or occupancy of the land." This ruling relies on information
provided in your letter of October 16, 1997.

[The Corporation] is a Delaware corporation, in the business of real estate development,
which has been developing and marketing land in the town of [Town] since the late
[year]. The major asset of the corporation is approximately [number] acres of land,
acquired approximately [number] years ago, which is the remaining unsold portion of
the development. The parties intend for [The Corporation’s] land development and sales
operations to continue and to be unaffected by the stock purchase. The Company does
not intend to make an election under section 338 of the Internal Revenue Code. Absent
such election, [The Corporation’s] present basis and holding period of the land under
the Internal Revenue Code would be unaffected by the stock purchase.

32 V.S.A. §10004(c) is an exception to the general rule that the basis and holding
period for purposes of the Land Gains Tax follow the rules of the Internal Revenue
Code. The provision is an anti-abuse provision which prevents tax from being avoided
by structuring transactions which are effectively land sales as stock transactions. The
Department has not historically applied section 10004(c) to sales of controlling interests
in active business enterprises. To determine whether a stock transaction "effectively
entitles the purchaser to the use or occupancy of land" the entire context of the
transaction must be analyzed. 

Here, [The Corporation] is an operating corporation, not merely a land-holding
company. Purchaser’s intent is to continue the operation of [The Corporation’s]
historical business enterprise, not to take any steps which would be typical of direct use
or occupancy of the land. 



The contemplated transaction would not effectively entitle Purchaser to the use or
occupancy of land. Therefore, 32 V.S.A. §10004(c) does not apply and the holding
period of land owned by [The Corporation] for land gains tax purposes would be
determined by the Internal Revenue Code.

This ruling is issued solely to your firm and is limited to the facts presented as affected
by current statutes and regulations. Other taxpayers may refer to this ruling to
determine the Department’s general approach, but the Department will not be bound by
this ruling in the case of any other taxpayer or in the case of any change in the relevant
statute or regulations.
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