July 11, 2016
[Taxpayer]
{Address]

fAddress]
[Address]

Re: Formal Ruling 16-08

Dear [Taxpayer]:

This is a formal ruling for your business, [Business] regarding the applicability of sales tax to
charges for instruction. This ruling is based upon representations in your letter dated [Date].
RULING

Based upon the facts presented, your charges solely for athletic instruction are not subject to
sales tax.

FACTS

You are the sole proprietors of [Business], which operates [dba Name] (Taxpayer).
Customers purchase a punch card for 5, 10, 20 or 40 classes, or pay per-menth for unlimited
classes during the month. Taxpayer does not provide equipment to customers other than that
used during instruction. Taxpayer is not a full service club and is not open during times when
fitness instruction is not being provided. Customers may not use the space or equipment, or
both, during times when instruction is being provided to other customers. Customers do not pay

a membership charge or other charge in addition to the charges solely for class instruction.



DISCUSSION

You have asked for a ruling that the athletic class instruction you describe is not subject to
Vermont sales and use tax.

Vermont’s sales and use tax includes a tax on admission to places of amusement. 32 V.S.A.
§ 9771(4). This tax applies to charges for the use of health clubs and athletic facilities, including
gymnasiums. Vermont Sales and Use Tax Regulations (“Reg.”) § 1.9771(4)-1.D.2. This tax,
however, specifically does not apply to charges for classes or instruction in athletics or
recreation, or instruction in the use of athletic or recreational equipment, or to charges that
incidentally allow access to a recreational facility, solely for the purpose of the instruction. Reg.
§ 1.9771(4)-1.E.1. If the price of the instruction includes use of the facility before or after the
class, the charge must be allocated between the cost of the class and the cost of access to the
facility. Id. In addition, if the instruction is included in a charge for access to a facility, the
entire charge is taxable. Id. The regulation relating o nontaxable charges for athletic instruction
reads:

E. The following non-exclusive list is illustrative of charges that are not
taxable as amusement charges:

1. Charges for classes or instruction in athletics or recreation, or
in the use of athletic or recreational equipment, that may allow access
to a recreational facility solely for the purpose of the instruction. If the
class includes access to the recreational facility beyond the scope of
that required for the class or instruction, however — for example,
continued access to a ski area or golf course for the remainder of the
day after completion of the class or instruction — the charge must be
allocated between the non-taxable instruction and the taxable charge for
use of the facility. If charges for admission to a place of amusement
include optional access to classes or instruction, the full charge is
taxable. For example, a gym membership charge is fully taxable even
though a member may choose to take acrobics or other instruction at no
additional cost to the member. If the gym offers classes or instruction
for an optional cost above the charge for membership, and such cost is
separately stated and charged, the additional fee is not taxable;




Id. As you noted, the Department has issued three Formal Rulings in similar cases in which it
ruled that the sales tax does not apply to charges made solely for athletic instruction. Vermont
Department of Taxes Formal Rulings 92-05 (June 3, 1992), 11-15 (November 29, 2011), and 13-
02 (June 5, 2013).

As the regulations make clear, your charges solely for athletic class instruction are not subject
to sales tax.

GENERAL PROVISIONS

Issuance of this ruling is conditioned upon the understanding that neither the taxpayer nor
a related taxpayer is currently under audit or involved in an administrative appeal or litigation
concerning the subject matters of the ruling. This ruling is issued solely to the taxpayer and is
limited to the facts presented, as affected by current statutes and regulations,

Other taxpayers may refer to this ruling, when redacted to protect confidentiality, to see the
Department's general approach, but the Department will not be bound by this ruling in the case
of any other taxpayer or in the case of any change in the relevant statutes or regulations,

This ruling will be made public after deletion of the parties’ names and any information
which may identify the parties. A copy of this ruling showing the proposed deletions is attached
and you may request within 30 days that the Commissioner delete any further information that
might identify the parties. The final discretion as to deletions rests with the Commissioner.

¥

You have the right to appeal this ruling within 30 days. 3 V.S.A. §§ 808, 815,

Emily Bergquist Date
Approved:
Mary N. Peterson Date

Commissioner of Taxes




