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[Date] 

 

[Taxpayer Representative] 

[Address] 

[Address] 

[Address] 

[Address] 

 

Re:  Formal Ruling 16-12 

 

Dear [Taxpayer Representative]: 

 

     This is a formal ruling for your company, [Taxpayer], regarding the applicability of sales tax 

to your sales of custom signs.   This ruling is based upon representations in your letter dated 

[Date]. 

  

FACTS 

 

    [Taxpayer], Taxpayer, designs, manufactures, installs and services custom signs of all types.  

The seven most common types are [Types].  Taxpayer manufactures its signs in its facilities in 

[Location].  All signs are designed specifically for the installation site.  

     

     Taxpayer uses a subcontractor to install all of its signs, and does not sell signs except for 

installation by its subcontractor at the customer’s site.  Taxpayer bills the customer for the 

installed sign, and the customer makes no separate payment to the installer.  Taxpayer charges 

the customer for the sign, and for time and material, and installation and freight.  If a local permit 

is required to erect the sign, Taxpayer passes through to the customer the permit fee.  If a survey 

is involved, Taxpayer also passes through to the customer the engineering stamp fee.  An 

engineering stamp is required by the city hall to secure the permit to erect the sign.   

 

     After installation, Taxpayer may also maintain and repair the sign, and charges the customer 

for the necessary labor and parts.  

 

     All seven types of signs are custom designed for the customer’s business site, and are affixed 

to the realty by installing into, or bolting onto, concrete foundations, or by bolting onto the 

existing exterior or interior building walls; except certain interior signs may be mounted on the 

walls using adhesive tape.  Removal of any of the signs and their foundations, except certain 

interior signs, would result in damage to the real estate. 

DISCUSSION 
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     A person who manufactures or assembles an item of tangible personal property will owe a use 

tax on that item if it is “used” in Vermont.  32 V.S.A. § 9773(2).  Taxpayer’s manufactured signs 

are tangible personal property.  32 V.S.A. § 9701(7).  “Use” is defined for purposes of the use 

tax to include “any installation, any affixation to real or personal property.”  32 V.S.A.  

§ 9701(13).  When Taxpayer installs in Vermont a sign it has manufactured, it will owe a use  

tax based on the sales price of the item.  32 V.S.A. § 9774(c).  Taxpayer would not collect sales 

tax from its customer. 

 

     The use tax is imposed on the sales price which Taxpayer would charge if it sold the item, 

rather than installed it.  32 V.S.A. § 9774(c).  The “sales price” must include any charge for 

delivery.  32 V.S.A. § 9701(4)(A)(iv).  The freight charge you mention appears to be a taxable 

delivery charge. 

 

     The taxable “sales price” does not include any charge for installation of the item.  32 V.S.A.  

§ 9701(4)(A)(iii). 

 

     Charges for “services necessary to complete the sale” are subject to sales tax.  32 V.S.A.  

§ 9710(4)(A)(iii).  Your charges for the engineering stamp and permit fees do not appear to be 

services necessary to complete the sale.  They are charges connected with the installation, and 

you separately state them as “pass-through” fees to your customer.  Therefore, these fees are not 

subject to sales or use tax.  Cf., e.g., Hutcheson v. Ohio Auto. Dealers Assn., 2012-Ohio-3685,  

¶¶ 40-41 (Ohio statute imposes sales tax on “Charges by the vendor for any services necessary to 

complete the sale,” but provides that “The charges for notary and title fees, which are separately 

stated on the customer invoice, are not subject to the tax.”).  

 

     Once the signs are installed, Taxpayer’s charges for maintenance or repair of the signs would 

be charges for services, not for sales of tangible personal property, and so, not subject to sales or 

use tax.  If Taxpayer purchases or manufactures materials or supplies to be used in the 

maintenance or repair, Taxpayer would owe a sales tax on the purchased items, and a use tax on 

the manufactured items.  32 V.S.A. §§ 9701(5), (13); 9771(1), 9773(2).1   

 

     The facts in this ruling differ from the facts in the Department’s Formal Ruling 2013-04.  In 

that ruling, the taxpayer purchased prefabricated sign components.  The taxpayer owed no sales 

tax when it purchased the prefabricated signs, because they were purchased for resale.  The 

taxpayer resold the sign components to its customer or to the customer’s installing contractor. At 

the time of that resale, the taxpayer was required to collect sales tax. 

 

     Taxpayer’s signs are custom designed and manufactured for the site, and are in most cases 

affixed to the realty in a manner that would result in damage to the real estate if the sign is 

removed.  Even if removal would not cause damage to the real estate, the custom signs, such as 

the neon tubing, are designed specifically for the customer’s site and might not be reusable at 

                                                      
1 Please note that as of July 1, 2016, you may elect to pay no sales tax on materials and supplies you purchase for 

use in improving, altering or repairing real property, and in case of such an election, would need to collect sales tax 

from your customer on those items.  The election is binding for five years. 32 V.S.A. § 9711(b), (d).  (Enacted in 

Sec. 23 of No. 134 of the Acts of the General Assembly of 2016.) 
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any other site.  In these cases, Taxpayer’s signs might be treated as real property once installed, 

though other factors, such as the owner’s intent, could come into play in determining whether a 

sign has become real property.   

 

     Generally, property is said to be affixed to the real estate when it cannot be removed without 

damage to the component, the building, or both.  Sherburne Corp. v. Town of Sherburne, 124 Vt. 

481, 207 A.2d 125 (1965).  The regulations provide that if  tangible personal property 

components are “incorporated into the real property,” then the later sale of that property is not 

subject to the sales tax, even if a portion is separately itemized by the seller in that later sale.  

Vermont Department of Taxes Sales and Use Tax Regulations, Reg.§ 1.9701(5) -1.   

 

     The facts are insufficient to determine whether any particular sign, once installed, is or is not 

real estate.  Whether the sign, once installed, becomes real property, however, has no bearing on 

the use tax imposed on your installation of the sign, because as noted above, a taxable “use” in 

Vermont includes “any installation, any affixation to real or personal property.” 

  

GENERAL PROVISIONS 

 

     Issuance of this ruling is conditioned upon the understanding that neither the taxpayer nor a 

related taxpayer is currently under audit or involved in an administrative appeal or litigation 

concerning the subject matters of the ruling.  This ruling is issued solely to the taxpayer and is 

limited to the facts presented, as affected by current statutes and regulations. 

 

     Other taxpayers may refer to this ruling, when redacted to protect confidentiality, to see the 

Department's general approach, but the Department will not be bound by this ruling in the case 

of any other taxpayer or in the case of any change in the relevant statutes or regulations. 

 

     This ruling will be made public after deletion of the parties’ names and any information 

which may identify the parties.  A copy of this ruling showing the proposed deletions is attached, 

and you may request within 30 days that the Commissioner delete any further information that 

might identify the parties.  The final discretion as to deletions rests with the Commissioner. 

 

     You have the right to appeal this ruling within 30 days.  3 V.S.A. §§ 808, 815.  

 

 

____________________________                            ____________________ 

Emily Bergquist          Date 

 

Approved:  

 

____________________________              _____________________    

Mary N. Peterson                                                        Date 

Commissioner of Taxes 

 

 


